AFA iDertosa

EbreSalutMental, plataforma web de salut mental adreçada a joves de les Terres de l’Ebre


EbreSalutMental és una plataforma adreçada a joves de les Terres de l’Ebre amb l’objectiu d’informar i facilitar l’apropament de la Salut Mental als joves. Està format per un equip de professionals experts de la Salut Mental (Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre) i Educació (universitat Rovira i Virgili). Aquesta proposta neix del contacte amb els adolescents de les Terres de l’Ebre, mostrant-nos aquests, el desconeixement que presenten en relació a la Salut Mental, i el desconeixement dels factors de risc que fan trontollar aquesta salut.

Aquest projecte va ser premiat amb una Beca Dr. Ferran atorgada al 2013. El projecte va ser presentat a l’equip directiu del centre i al departament, obtenint els permisos necessaris. Aquesta plataforma oferirà als joves i als docents informació per construir les bases del benestar, per a que puguin detectar els factors de risc que interfereixen en la salut mental. L’eina 2.0 aporta flexibilitat i anonimat, molt rellevant a l’hora de combatre l’estigma.

L’edat d’inici dels trastorns mentals es produeix en la infància o l’adolescència, encara que el tractament no s’inicia fins uns quants anys després. Abordar aquests trastorns en l’edat de risc, nens i adolescents, minimitza la severitat d’aquests trastorns primaris en l’adolescència, i preveu els secundaris en l’edat adulta.

Els trastorns d’angoixa i de control d’impulsos comencen als 11 anys, en una prevalença a nivell mundial del 16.6%. Entre el 16.5% i el 20% a l’edat de 18 anys experimenten un episodi depressiu. L’edat d’inici és important a l’hora de detectar les causes per orientar l’abordatge, i també per dissenyar els futurs projectes de prevenció en salut mental.

Cal administrar als joves les eines per lluitar contra el seu malestar per evitar que derivin en casos crònics. També es vol fomentar la tolerància, l’acceptació i el respecte a la malaltia mental. Els problemes mentals influeixen en la qualitat de la vida familiar, en altres relacions socials, redueixen les possibilitats d’un bon funcionament escolar i poden ser causa d’exclusió social.

El que és proposa a més de donar a conèixer el web per oferir informació i la possibilitat de consultar temes relacionats amb la salut mental amb expert, és iniciar una prova pilot amb un grup de segon curs d’ESO de l’Institut Joaquim Bau, previ consentiment dels pares, la participació serà voluntària. El que es pretén és comprovar l’efectivitat del web en relació a l’estigma, autoestima i salut mental positiva. S’han dissenyat 5 sessions presencials que es treballaran a les tutories i que tindran el seguiment al web, previ a l’inici de les sessions s’administraran tres qüestionaris un sobre autoestima, un d’estigma i un de salut mental positiva, en finalitzar les sessions es tornen a passar els qüestionaris, es suposa que aquest programa disminuirà l’estigma, i augmentarà l’autoestima i la salut mental positiva dels participants.

La prova pilot servirà per comprovar el funcionament, l’acceptació per part de l’alumnat i tutors i si cal fer accions de millora per al proper curs poder generalitzar la intervenció a tot l’alumnat de segon curs d’ESO de Institut Joaquin Bau, amb la idea de en un futur poder-lo oferir a la resta d’Instituts de Terres de l’Ebre, per promocionar la salut mental dels joves de les nostres Terres.

Per a més informació podeu visitar el web: http://ebresalutmental.org/



Convocatòria assemblea general ordinària AMPA

Dijous 7 de novembre de 2013, a les 20 hores

D’acord amb el disposat a l’article 10 dels Estatuts, la junta directica de l'AMPA convoca a tots els membres de l'associació a l’assemblea general ordinària de l’AMPA de l’Institut Joaquín Bau, per al proper dia 7 de novembre (dijous), a les 20.00 h (primera convocatòria), i a les 20.15 h (segona convocatòria), a la biblioteca del centre.

ORDRE DEL DIA
  1. Lectura i aprovació, si s’escau, de l’acta de l’assemblea general ordinària de data 18 de desembre de 2012
  2. Memòria de les actuacions realitzades per l’AMPA durant el curs escolar 2012/2013, i previsió per al curs 2013/2014
  3. Estat de comptes del curs 2012/2013
  4. Pressupost per al curs 2013/2014
  5. Renovació de la junta directiva.
  6. Precs i preguntes.

Esperem la seva assistència. Atentament,


Ma. Teresa Balagué Marro
Secretària

Tortosa, 28 d’octubre de 2013


Comunicat a les families en motiu de la vaga del 24 d'octubre


Benvolguts pares i mares,

Aquest proper 24 d’0ctubre hi ha convocada una vaga a la qual els estudiants d’ensenyament secundari obligatori i postobligatori del nostre centre i alguns professors/ores s’hi han volgut afegir.

Amb la finalitat d’informar-vos sobre les possibles incidències que aquesta convocatòria pugui comportar, us volem comunicar que:

• Segons normativa vigent, els alumnes de 1r i 2n d’ESO no poden secundar aquesta convocatòria de vaga

• Els alumnes de 3r i 4rt d’ESO que vulguin fer vaga han de comptar amb l’autorització familiar corresponent.

• El centre restarà obert, tot i que el fet que el professorat es pugui adherir o no a aquesta convocatòria condicionarà el normal funcionament de l’activitat acadèmica.


L’equip directiu

Tortosa, 22 d’octubre 2013


Cuina: Servei de Restaurant pedagògic curs 2013-2014

El Cicle Formatiu de Cuina ofereix un servei de restaurant a uns preus molt ajustats



Horari del restaurant:
A partir de les 14 hores.


Menú de dimecres

- Elaborat i servit pels alumnes de 2n curs de Cuina i Gastronomia.
- Preu menú de 12,00 €.
- Cafè i beguda a banda, excepte l'aigua que hi és inclosa.


Menú de divendres

- Elaborat pels alumnes de 1r curs de Cuina i Gastronomia i servit pels alumnes de 1r curs de Serveis en Restauració.
- Preu menú de 8,90 €.
- Cafè i beguda a banda, excepte l'aigua que hi és inclosa.


El cafè, infusions, ...  es cobren a un preu mòdic d'1 €.



Reserves


Per realitzar reserves truqueu al telèfon de l'institut 977.50.13.10 / 977.50.13.11.


Esperem la vostra visita ben aviat!



Departament de cuina de l'Institut J. Bau, octubre 2013.



Galeria fotogràfica

Presentació del llibre "Espriu, transparent", d'Agustí Pons



El dimecres 16 d'octubre de 2013, a les 19 hores, a la biblioteca de l'institut Joaquim Bau de Tortosa, s’ha celebrat un homenatge al poeta Salvador Espriu, en el centenari del seu naixement, organitzat per La 2 de Viladrich, Òmnium Terres de l'Ebre, Consorci per la normalització lingüística a les Terres de l'Ebre, i amb la col·laboració de l'AMPA de l'institut i de la direcció del centre.


L’acte girà vers la presentació del llibre Espriu, transparent, d'Agustí Pons, i començà amb un parlament d’Emigdi Subirats, el qual va exaltar la figura d’Espriu i la del magnífic treball d’un dels principals biògrafs de la literatura catalana, l’Agustí Pons. Aquest, seguidament, explicà el procés de l’obra, que ha durat tres anys i la seva particular biografia del poeta d’Arenys, amb el propòsit que els lectors comprenguin la seva obra literària mitjançant els esdeveniments que van marcar la seva vida.
 

Per acabar, vam poder gaudir d’una selecció de poemes de l’homenatjat, recitats per l’Emigdi i cantats per una sensacional Esmeralda Ferré, acompanyada al piano pel músic Josep Ollé.


El director del centre, Francesc Lahosa, va cloure l’acte desitjant que es repeteixen activitats com aquesta i agraint tant als presents com als organitzadors la seva col·laboració.


 

 

Proposta de mesures complementàries a la vaga d’educació del 24 d’octubre

Comunitat educativa de les terres de l’Ebre


La Comunitat educativa de les terres de l’Ebre vol ser una plataforma que aglutini a tots els mestres i AMPES de les escoles de les terres de l’Ebre
 que vulguin mostrar el seu rebuig a la LEC, la LOMCE i les retallades.

De moment hi formem part els centres educatius de Deltebre, les AMPES de Deltebre, altres AMPES que s’han anat adherint o tenen intenció de fer-ho (algunes AMPES de Tortosa, la Ràpita, Sant Jaume, Ulldecona...) i membres de la majoria dels sindicats d’ensenyament.

L’objectiu de la Plataforma és organitzar trobades comarcals on ens poguéssim trobar totes les persones interessades en organitzar accions en contra d’aquestes lleis i les retallades i, una vegada siguem moltes escoles i AMPES, poder crear el MUCE (Marc unitari de la comunitat educativa) de les terres de l’Ebre. D’aquesta manera podem prendre mesures a tot el territori i la repercussió pot ser major.

Som conscients que si no hi ha a cada escola o institut un parell de mestres i uns quants membres de l’AMPA que es comprometen a estar en contacte amb la Comunitat, serà molt difícil aconseguir crear el MUCE. Per tot això, us demanem que us impliqueu en la Comunitat, ens doneu les vostres adreces electròniques i assistiu a les reunions que organitzem, ja que segur que teniu molt a dir.



En la darrera reunió que vam tenir de la Comunitat, el passat 9 d’octubre a Deltebre, vam acordar diverses mesures complementàries a la vaga del 24 d'octubre:

 

Dimecres 23 d’octubre:
Murals gegants amb alumnes (dins o fora de les escoles)


Proposem que el dia abans de la vaga, el màxim nombre possible d’escoles, fem a l’entrada de les escoles o els instituts un mural amb lletres gegants pintades a terra amb el lema “NO A LA LOMCE”.

Una vegada pintades les lletres al terra, omplir-les amb l’alumnat de l’escola o l’institut i fer una foto panoràmica des d’algun lloc amb alçada per a que es vegi el lema.

La mesura es proposa fer-la a les 14’30h les escoles (abans de començar les classes de la tarda) i a les 14’45h els instituts (a l’acabar les classes).

Una vegada fetes les fotos us demanem que les envieu a les següents adreces per a que es faci ressó als mitjans de comunicació:

juntapersonalterresebre@gmail.com
dinamitzaciotarragona@fapac.cat
muce.ebre@gmail.com


El fet de fer l’acció dins o fora de l’escola dependrà de les possibilitats de cada centre.
 


Dijous 24 d’octubre:
Manifestació contra la LOMCE (Tortosa)


En la darrera reunió de la Comunitat, vam parlar de la poca efectivitat que han tingut fins ara les nombroses jornades de vaga organitzades des del 2009 i la necessitat de buscar altres mesures més efectives.

Per això, tot i respectar la decisió personal de cada mestre a fer o no fer vaga el dia 24, pensem que el nostre malestar i rebuig a l’actual situació l’hem d’expressar amb altres mesures complementàries a la vaga.

Per això us animem a tots a posar-vos en contacte amb les AMPES de les vostres escoles i coordinar-vos a nivell local per organitzar aquestes mesures.

En aquest cas, VOLEM QUE LA MANIFESTACIÓ DEL DIJOUS 24 D’OCTUBRE A TORTOSA, SIGUI UN ÉXIT DE PARTICIPACIÓ i aconseguir que mestres, pares i mares i xiquets de totes les terres de l’Ebre sortim al carrer per a dir NO A LA LOMCE (Que aquesta setmana ha estat aprovada al congrés dels diputats).

Ens agradaria que la manifestació tingués un ambient alegre i reivindicatiu, amb pancartes de les diferents AMPES, samarretes i globus grocs, xiulets...

Igualment si coneixeu algun grup de dolçainers o batuca del vostre poble que hi pugui participar seria excel·lent (Nosaltres anem a intentar-ho...)

SI VEIEU MOLT PRECIPITAT PARTICIPAR EN TOT, PRIORITZEU ALLÒ QUE US POT RESULTAR MÉS SENZILL.


 

Dimecres 6 de novembre:
Reunió de la comunitat educativa (Amposta)


Aprofitem l’avinentesa per informar-vos que el proper DIMECRES 6 DE NOVEMBRE hi haurà una nova REUNIÓ DE LA COMUNITAT EDUCATIVA a Amposta (Ja us concretarem l’hora i el lloc).

Si voleu contactar amb nosaltres ens podeu escriure un correu electrònic a l’adreça muce.ebre@gmail.com. Si us plau, especifiqueu si sou un mestre o un membre de l’AMPA i de quina escola sou.

Si us plau, si coneixes mestres d’altres escoles que puguin estar interessats, reenvia’ls aquest full explicatiu i demana’ls que ens passen el seu correu electrònic. MOLTES GRÀCIES!!

US ESPEREM!!



Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE)


Arxius adjunts
JPEG Imagecartell_fapac_24_octubre. (jpg 2 Mb)
Cartell convocatòria de FAPAC
JPEG Imagecartell_muce_24_octubre_T (jpg 2 Mb)
Cartell convocatòria de MUCE a Tortosa

Campanya de recollida de roba

dimars 15 d'octubre de 2013


Us volem informar que el centre disposa de bosses per col·laborar en la campanya de recollida de roba a favor de l'ONG GLOBAL HUMANITARIA.

La data de recollida marcada al pòster es el dia 14 d’octubre, encara que al nostre centre es recollirà l'endemà dia 15.
 
Cada dia més escoles s'uneixen a la campanya de GLORR per a la recollida de roba. D'aquesta manera estem ajudant que famílies desafavorides puguin disposar d'ella.

Agraïm per avançat la vostra col·laboració.



Fundación de Asistencia a la Educación GLORR

Calendari escolar 2013-2014

Programació anual del centre del curs 2013 - 2014


Els trimestres:

  • 1a avaluació: 13 setembre a 13 desembre
  • 2a avaluació: 16 desembre a 14 març
  • 3a avaluació: 17 març a 20 juny


Les festes:

  • 23 desembre a 7 gener: Vacances de Nadal
  • 31 gener: Sant Tomàs (festa amb activitats al centre)
  • 28 febrer: Festa lliure disposició
  • 14 a 21 abril: Setmana santa
  • 2 maig: Festa lliure disposició
  • 9 juny: Festa local (2a pasqua)


El curs:

  • 13 setembre: Inauguració curs
  • 4 a 11 desembre: Programats BAT 1a avaluació
  • 20 desembre: Lliurament notes 1a avaluació
  • 13 a 17 gener: Convocatòria extraordinària CFGM
  • 27 a 30 gener: Exposició oral Treballs de Recerca BAT2
  • 26 febrer a 5 març: Programats BAT 2a avaluació
  • 14 març: Lliurament notes 2a avaluació
  • 7 a 11 abril: Convocatòria extraordinària CFGM
  • 24 a 25 abril: Treballs de Síntesi ESO1-2-3
  • 7 a 13 de maig: Programats BAT2 3a avaluació
  • 16 maig: Lliurament notes 3a avaluació BAT2
  • 19 maig: Inici classes PAU
  • 21 a 26 maig: Recuperacions BAT2
  • 30 maig a 6 juny: Programats BAT1
  • 6 juny: Fi classes CFGM
  • 12 juny: Lliurament notes 3a avaluació ESO + BAT1 + CFGM
  • 16 a 20 juny: Proves de recuperació BAT1 + ESO
  • 16 a20 juny: Proves extraordinàries BAT2 + CFGM
  • 23 juny: Lliurament notes finals BAT2 + CFGM
  • 26 juny: Lliurament notes finals BAT1 + ESO
  • 26 juny: Orientació proves extraordinàries setembre BAT1 + ESO
  • 2 a 3 setembre: Proves extraordinàries BAT1 + ESO
Arxius adjunts
Adobe Acrobat DocumentPROGRAMACIO ANUAL 2013_14 (pdf 64 Kb)

Recollida d'aliments durant l'acte de cloenda del curs acadèmic

Dissabte 22 de juny a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa


Durant l’acte de cloenda del curs acadèmic 2012-2013 dels alumnes de 4rt d’ESO, de 2n de Batxillerat i de CFGM de cuina de l’institut Joaquim Bau, va tenir lloc una recollida d’aliments que va tenir una gran acollida amb l’aportació dels familiars dels alumnes.

L'Ampa va aportar un palet de llet amb els beneficis obtinguts en la cata de vins i maridatge organitzada el 24 de maig, i les families dels alumnes val col·laborar amb un altre palet d'aliments diversos fent un total de 700 Kg d'aliments que l'Assemblea local de la Creu Roja va recollir per poder assistir a les persones necessitades.

Gràcies a tots per la vostra col·laboració. 



Acte de cloenda del curs acadèmic 2012-2013


El passat dissabte 22 de juny a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa va tenir lloc, pel matí, l’acte de cloenda del curs acadèmic 2012-2013 per als alumnes de 4rt d’ESO i per la tarda, per als alumnes de 2n de Batxillerat i de CFGM de cuina de l’institut Joaquim Bau.

Els assistents que ompliren de gom a gom el recinte van passar una bona estona gràcies a les nombroses actuacions musicals, escèniques i teatrals realitzades majoritàriament per alumnes i ex-alumnes del mateix centre. Aquestes representacions es van anar intercanviant amb els discursos de personalitats com la del director de l’institut, Francesc Lahosa, el president de l’AMPA, Josep Aixarch, els professors del centre, Manel Ollé i Josep Piñol i el de Rosa Cid com a representant de l’ajuntament de Tortosa. En aquests discursos hi van predominar d’una banda mencions referides a l’actual crisi econòmica i a les retallades que aquesta està derivant, especialment en l’ensenyament i en la resta de serveis públics, i d’una altra, el desig de que tots els alumnes hagin pogut adquirir durant l’estada al centre no solament nous coneixements i continguts, sinó valors i experiències que els ajudin a aconseguir superar els obstacles que s’interposin a els seus objectius i il·lusions de futur.

D’entre tots els discursos cal destacar-ne el del convidat d’aquesta edició, el Sr. Lluís Miralles i Verge, ex-alumne del Joaquim Bau i actual enginyer industrial i director en cap del synchrotron a Cerdanyola del Vallès. Miralles, gràcies al seu treball arreu d’Europa i a la seva estabilitat i èxit laboral fora de les nostres fronteres va servir d’exemple per als alumnes, possiblement molts dels quals poden tenir també el seu futur a l’estranger donada l’actual situació econòmica.

Durant l’acte es van produir moments emotius i especials com la ja habitual entrega d’orles als alumnes i la de les matrícules d’honor. També van ser molt emotius el comiat a l’actual president de l’AMPA i el reconeixement i homenatge a la feina feta per les tres professores que es jubilaven aquest any.

L’AMPA també va tenir un gest amb els més necessitats i va realitzar juntament amb l’acte una recollida d’aliments que va tenir una gran acollida amb l’aportació dels familiars dels alumnes.

En definitiva, la festa va tenir moments per riure i per emocionar-se, però el clar missatge per part de tots els membres de l’AMPA i del centre va ser que tots els alumnes tindrien a partir d’aquell mateix dia una segona casa amb les seves portes ben obertes i amb unes persones que els acollirien amb els braços ben oberts. L’Institut Joaquim Bau serà per sempre casa seva, un lloc i una gent que els ha vist créixer com a estudiants i com a persones i que avui els desitja molta sort i èxit en el seu futur.



Jordi Gaya Gas
Alumne de 2n de Batxillerat
 

Acte de cloenda del curs acadèmic 2012-2013

Dissabte 22 de juny de 2013 a l'Auditori Felip Pedrell

 

Veure notícia de l'esdeviment

El dissabte 22 de juny, l'Ampa, conjuntament amb l'Institut Joaquín Bau, han organitzat a l'Auditori Felip Pedrell l'acte de cloenda del curs acadèmic 2012-2013.


Al mateix temps, es vol fer extensiva l'alegria de la festa de cloenda a famílies necessitades, amb una recollida d'aliments al vestíbul de l'Auditori.

Per assistir a l'esdeveniment les famílies han d'haver rebut les invitacions que s'han entregat als seus fills, però encara que no pertanyeu al grup homenatjat us animem a omplir el vestíbul d'aliments per fer d'aquest un acte solidari.

Horari dels actes i recollida d'aliments:

· Alumnat de 4t d'ESO: 12 hores del matí.
· Alumnat de 2n de Batxillerat: 17 hores de la tarda.

Gràcies per la vostra col·laboració.

Us hi esperem.


 

Cata de vins comentat amb maridatge

El passat divendres 24 de maig de 2013, l'AMPA conjuntament amb l'Escola d'Hoteleria Terres de l'Ebre Joaquin Bau, van organitzar un tast de vins comentat amb maridatge.

Es van tastar vins de l'Agrícola Sant Josep de Bot maridats amb creacions de l'Escola de cuina.


L'acte va començar amb les paraules del director del centre, Francesc Lahosa, que va incidir que aquest hauria de ser el primer de molts altres actes per donar a conneixer tant la cultura del vi d'aquestes terres, com l'art culinari que es desenvolupa al centre.

El president de l'ampa, Josep Aixarch, va agrair tant al representant de la cooperativa de Bot, Sr. Jaume Martí, com al representant de Distribucions Molina, Sr. Juanjo Grau, la seva contribució a l'esdeveniment i va lloar la feina que es fa des de l'Escola de cuina, reconeixent-li el suport obtingut per col·laborar en aquest tast.
 




La Sra. Maria Sanchís, responsable de l'escola, va anant esbrinant els maridatges que ens havien preparat per al tast i que acompanyarien els vins, els quals s'encarregà el Sr. Jaume, de explicar-nos totes les seves virtuts i procés d'elaboració.

Els alumnes de l'escola van estar en tot moment atents per oferint-nos un servei altament qualificat a les aproximadament 70 persones assitents, mares, pares, professors i amics que van poder assaborir les exquisides degustacions creades expressament per acompanyar la cata de vins.




La proposta no podia ser més atractiva:
  • Mil fulls de poma, foie i formatge de cabra per tastar l'espectacular garnaxa, blanc de negres, Clot d'Encís BLANC 2012.
  • Brioxe prenyat amb xoriç per al seductor Clot d'Encís ROSAT 2012.
  • Vedella en el seu propi suc per a l'excel·lent Llàgrimes de Tardor RESERVA 2007.
  • I per postres unes coquetes de sagí per assaborir la deliciosa MISTELA Clot d'Encís.

   



Premi del treball de recerca per a Clara Reverter

L'alumna de l'institut J. Bau, Clara Reverter, ha estat premiada per la Fundació Gaspar Espuña- CETT pel seu treball de recerca de Batxillerat.

Reverter va elaborar un projecte de dinamització turística i cultural aplicat a Tivenys que ha captat l'atenció del jurat de la vuitena edició dels Premis de Batxillerat de la Fundació.

L'excel·lència del treball portat a terme per Reverter també havia estat reconeguda pel Consell Comarcal del Baix Ebre en l'edició de juliol de 2012.

      
 
Foto 1: Clara amb el director del centre Sisco Lahosa i el tutor del treball, Manel Ollé, durant l'acte de recollida de premis celebrat a Barcelona.

Foto 2: Clara amb la resta dels guardonats en la VIII edició dels Premis de Batxillerat Fundació Gaspar Espuña.


 

Primer premi en el II concurs de cristal·lització a l’escola

L’institut Joaquín Bau guanyadors del primer premi en el II concurs de cristal·lització a l’escola en la categoria de cristall únic.

Els alumnes de 1r de batxillerat científic de l’Institut Joaquín Bau de Tortosa, han participat en el II concurs de cristal·lització a l’escola organitzat per les universitats UB, UAB i URV.

El concurs consistia en obtenir, al laboratori, un cristall a partir d’una solució saturada d’una sal, que en refredar-se lentament dona lloc a una ordenació interna de les partícules que el formen, que fa que presenti externament una forma regular: el cristall.

Organitzats en grups de treball de tres alumnes, han estat treballant en el laboratori, al llarg de més de 2 mesos, experimentant diferents condicions, tècniques i colorants amb l’objectiu d’obtenir el millor cristall. Després d’aquest treball en el centre, els alumnes van elegir el grup format per Laura Fernandez, Maria Iriondo i Carmen Viñas, com el grup que havia aconseguit el millor cristall.

El passat 3 de maig aquestes alumnes acompanyades per la professora que coordinava l’activitat, van assistir a la jornada final que va tenir lloc a la facultat de Geologia de la UB, on competien 27 instituts d’arreu de Catalunya. En aquesta jornada cada centre va presentar els seus cristalls, i davant de tres jurats diferents, les alumnes van haver de defensar, explicar el seu mètode de treball i respondre a les qüestions que els plantejava jurat.

El jurat format per: Fernando Lahoz, president del Grupo Español de Cristalografía y Crecimiento Cristalino, Carles Ayora, president de la Sociedad Española de Mineralogia, Yolanda Cesteros, vicedecana de la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili, Manuel Labrador, director del Departament de Cristal·lografia, Mineralogia i Dipòsits Minerals de la Universitat de Barcelona, Anna Sanahuja, ex-directora del Museu CosmoCaixa de Barcelona, Esteve Cardellach, catedràtic de Cristal·lografia i Mineralogia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Àngels Canals, professora del Departament de Cristal·lografia, Mineralogia i Dipòsits Minerals de la Universitat de Barcelona, Dani Jimenez, divulgador científic i director d'Experimentalia, presentador del programa "Dinàmiks" del Super3 i científic de “La Partida” de TV3 i Mònica López, periodista diari ARA, va atorgar el primer premi en la categoria de cristall únic al cristall presentat per les alumnes Laura Fernandez, maria Iriondo i Carmen Viñas de l’institut Joaquín Bau.

A l’acte de lliurament dels premis van participar la vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística de l UB, Dra. Gemma Fonrodona, el degà de la Facultat de Geologia, Dr. Lluís Cabrera, el Dr. Miguel Àngel Cuevas, catedràtic emèrit del departament de Cristal·lografia, Mineralogia i Dipòsits Minerals, i el Dr. Francesc Diaz, catedràtic i codirector del Grup de Recerca de Física i Cristal·lografia de la URV.

 
          


 

Conferència d'alumnes del projecte Comenius "Gender Equality"


La setmana del 22 al 26 d'abril, els alumnes de 1r de BAT Judith Lleixà, Xavier Arasa, Christian Kaiser i Eduard Sanchez van participar en la conferència d'alumnes del projecte europeu Comenius "Gender Equality", celebrada a la població alemanya de Homberg (Efze).

En a questa conferència es van trobar alumnes d'Alemanya, República Txeca, Polònia, Itàlia, Finlàndia i Catalunya, que van presentar els treballs realitzats durant aquest curs en els respectius països.

L'alumnat del Institut Joaquin Bau ha centrat el seu treball sobre la igualtat de gènere en els vessants del maltractament (Xavier Arasa i Christian Sanchez) i en la publicitat sexista (Judith Lleixà i Eduard Sanchez).

L'alumnat de primer de batxillerat artístic també ha realitzat un curtmetratge sobre anuncis sexistes i una obra de teatre dirigida per la professora Manolita Nadal, aquests materials van ser presentats a Alemanya pels alumnes del nostre institut.

Tots els materials produïts en el marc del projecte Comenius poden ser consultats a la pàgina del nostre institut.

Per a més informació visiteu el web de l'institut aquí.



3es Jornades de l’adolescència: Afectivitat i sexualitat

Dies 16 i 17 de maig, al Campus de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili.


Ens plau fer-vos partíceps del programa de les 3es Jornades de l’adolescència, que es fan per tercer any consecutiu a Tortosa els propers dies 16 i 17 de maig, al Campus de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili.

Aquest esdeveniment és un punt de trobada entre personal sanitari i docent de diverses administra-cions i professions que tracten amb el jovent, així com de pares, mares i altres persones que tenen interès en el tema tractat. El tema d’enguany és “Afectivitat i sexualitat”.

Hi haurà dues taules rodones, una conferència inaugural i quatre tallers.

És previst què hi participin pediatres, llevadores, psicosexologes de l'Institut Català de la Salut, Mossos d'Esquadra, Centre de Salut Mental amb col·laboració amb els Departaments de Salut i Educació.

Us convidem a inscriure-us-hi i a participar-hi. Per a inscripcions, al web http://cut.cat/pu

Aquesta Jornada està organitzada per la Comissió participativa del Pla de Salut, Escola i Comunitat (PlaSEC) a les Terres de l’Ebre, que és el pla transversal de promoció de la salut en infants i joves compartit pels Departaments d’Ensenyament i de Salut i participat per molts organismes, tant de la Generalitat com d’altres administracions.

Aquest acte compta amb el suport de la Universitat Rovira i Virgili i de la Filial de les Terres de l’Ebre de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i d ela Salut de Catalunya i Balears.

Podeu consultar el programa descarregant l'arxiu PDF adjunt:


Arxius adjunts
Adobe Acrobat DocumentIII Jornades adolescencia (pdf 2 Mb)

Comunicat: Prohibició de l'ús del mòbil a tot l'institut

Mal ús del mòbil al centre


Benvolguts pares/mares,

Des de fa un temps s’ha detectat que l’alumnat del centre fa un mal ús del telèfon mòbil.

Per aquest motiu, hem decidit que, a partir del proper dilluns 15 d’abril, l’ús particular dels telèfons mòbils al centre estarà prohibit.

Si l’alumne/a necessita portar el mòbil a l’institut, un cop s’entri a les instal·lacions del centre, l’haurà d’apagar i guardar dintre de la motxilla.

En cas que algun alumne o alumna faci ús del mòbil al recinte de l’institut se li prendrà i quedarà custodiat per la cap d’estudis fins a la fi de la jornada lectiva, moment en què li serà retornat. Si l’incident es produeix per segona vegada, es retindrà el mòbil i s’avisarà els pares o tutors legals de l’alumne/a perquè el vinguin a recollir al centre.

En cas de reincidència s’aplicarà la sanció establerta en la Normativa d’Organització i Funcionament de Centre (NOFC).

Aprofitem per recordar-vos que els i les alumnes, en cas de necessitat, tenen un telèfon de l’Institut a la seva disposició.

Agraïm la vostra col·laboració.


Sortida: Excursió per les muralles de les Avançades de Sant Joan

dissabte 23 de març de 2013 a les 9:15 h




La sortida del dissabte per les muralles de les Avançades de Sant Joan, va estar molt be, va ser molt interesant i amena i ens va servir per descobrir racons que encara que siguin de casa desconeixem.












L’ambient va ser molt bo i l’assistència suficient com per animar-nos a repetir en una altra ocasió. Durant el trajecte ja es va fer alguna proposta que podríem mirar de dur a terme.










Per part de la junta, agrair a tots els assistents la seva participació, especialment a Alons Navarro, que ens va fer de guia d'una manera molt didàctica i agradable.
 








 


PRIVACITAT DE LES DADES PERSONALS:
Aquestes imatges es publiquen única i exclusivament amb la finalitat d'informar de l'activitat que va dur a terme l'AMPA. Si alguna persona es considera afectada per la publicació de la seva imatge i no vol que es difongui, només cal que ho transmeti per mail a ampa@iesbau.net i immediatament procedirem a eliminar la fotografia.
Està totalment prohibit que aquestes imatges es publiquin, divulguin, propaguin o transmitieixin sense el permís exprés de la seva propietaria, Susanna Ferreres.



Galeria fotogràfica

Teatre: Cal·lidoscopi. Obra preparada en el marc del projecte Comenius

dimecres 20 de març de 2013 a les 19 h


Obra de teatre representada per l'alumnat del batxillerat d'arts escèniques, preparada en el marc del projecte Comenius. 


Dia
: dimecres 20 de març
Hora: 19:00 h
Lloc: Sala d'actes de l'Institut


 
Pretén ser un recull d'escenificacions que mostra tot el ventall de possibilitats de les relacions entre les persones, especialment aquelles relacions que es produeixen entre els gèneres humans i que ens arriben estereotipades per una història plena de desigualtats.




Tot això fa que ens preguntem una sèrie d'interrogants:

  • Per què i com sorgeix la violència?
  • La maldat és innata en les persones?
  • La força sempre suposa domini?
  • Tots i totes som iguals?
Nosaltres intentem explicar les nostres reflexions i aportar les nostres solucions.... no sempre fàcils.... no sempre possibles.... però reivindicatives i plenes d'esperança en el futur.

Escènic Bau.

 

Exposició: "Víctimes del Maltractament", de la pintora Ester Besolí

Dimecres 20 de març de 2013, pel matí


Un homenatge de la pintora i il.lustradora Ester Besolí a les víctimes del maltractament.


Activitat organitzada per Joan Serra i Jesús Lorente, coordinadors del Projecte Europeu Comenius, dedicat a la "Igualtat de Gènere". Aquest tema, es treballa conjuntament amb 7 països diferents, i després es fan trobades d'alumnes per fer anàlisis comparatiu de tot el que s'ha fet i treballat.

L'exposició està pensada com una activitat més de les que s'han anat preparant durant els dos últims anys. A més de ser una activitat de Comenius, l'organització pensa que està molt bé per l'alumnat de batxillerat que estudia humanístic i artístic. També ajudarà a conscienciar-los sobre la igualtat i la violència de gènere.

A l'exposició estaran presents la pintora Ester Besolí, els organitzadors Joan Serra i Jesús Lorente, i la professora d'art Tere Monclús. Es farà una petita xarrada sobre el tema genèric i l'exposició.

  • Dia: dimecres 20 de març
  • Horari: tot el matí (hores lectives)
  • Dirigida a: alumnat de batxillerat
  • Lloc: Institut Joaquín Bau

"Víctimes del Maltractament" es una exposició documental pintada per Ester Besolí que plantejà el problema de les dones maltractades en forma de denúncia social a través de l’impacte visual produït per imatges cruentes.



"I es que busco reflexar en els meus quadres la crueltat de que en fan us els maltractadors i els abusadors, mostrant-ho tal i com es, sense endolciment."

Ester Besolí.



Els quadres pretenen individualitzar cada víctima, mostrant el reportatge de la seva mort cruel a mans del seu cònjuge rescatat d'entre els petits articles de la secció de successos del diari. Normalment consisteix en tan sols una columna al costat de noticies de pactes de dirigents o d’atemptats de polítics importants. Aquest retall de diari explica la mort d'una persona en quatre línies. Els cops rebuts i el patir d'un ésser humà anònim reduïts i concentrats en aquestes quatre línies, com si aquesta persona no tingués cara, ni cos, ni passat.


"Amb els meus quadres aquestes persones han recuperat el rostre, el cos i les ferides infligides. I ho han fet amb dibuixos molt gràfics, remarcant molt la figura, accentuant les zones sexuals, les lesions, la sang, les marques dels cops i amb un fons fosc, gairebé tètric que mostra el dramatisme de la situació viscuda. Tot això situat al mateix pla on trobarem aquell tros de diari que ens explicarà una història que volíem ignorar i que de cop cobra vida en aquest moment. Perquè ella era una persona amb un futur, trencat sobtadament per una mort prematura."

Ester Besolí.


Més informació:

exposicionsesterbesoli.blogspot.com.es/
esterbesoli.blogspot.com.es/

Activitat: Participació de l'Escola de cuina i hoteleria a FESTAST

Fira alimentària de les Terres de l'Ebre, dies 8, 9, 10 i 11 de març de 2013 a Tortosa


Els nostres alumnes i professors de l'Escola de cuina i hoteleria han participat a la Fira alimentària de les Terres de l'Ebre, FESTCAST, on es presentà una programació diària de demostracions de cuina i tast de vins i caves, pensada tant per al públic general com per a professionals.

     


El dissabte 9 de març a les 13 h, dins la programació Espai Cuina, han presentat una demostració culinaria de dos plats elaborats amb abadejo:
  • Mini clotxa d'abadejo amb olives
  • Sopa de ceba amb fals abadejo

I també el dissabte 9 de març a les 17.30 h, dins la programació Espai Celler, Juanjo Roda, cuiner i professor de l'IES Joaquín Bau, ha fet la presentació del llibre “La clotxa i la seua festa”, Cuina i patrimoni de les Terres de l'Ebre, de Carme Queralt.





Sortida: Viatge fi de curs dels alumnes de 4t d'ESO a Galícia

Del 28 de febrer al 7 de març de 2013, els alumnes de 4t d'ESO van realitzar el viatge de fi de curs a Galícia


Aquí va una foto de record ... i si cliqueu damunt veureu tot l'album ...





Activitat: Participació de l'Escola de cuina i hoteleria a la Fira de l'Oli

Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre, dies 22, 23 i 24 de febrer de 2013 a Jesús


Com en anteriors edicions, aquest any també, els nostres alumnes i professors de l'Escola de cuina i hoteleria han participat en la Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre que es celebrà a Jesús durant el passat cap de setmana, els dies 22, 23 i 24.
     


El dissabte 23, a les 13 h. i al Pati Interior del Claustre de la Immaculada, la nostra Escola de cuina l'elaborà en públic la recepta "Escabetx de cítrics amb oli de la Terra Alta" amb posterior degustació.

El diumenge, 24 i en el mateix indret, el plat que s'oferí per degustar fou " Carxofes farcides amb oli d'oliva de les Terres de l'Ebre".
  

Cuina: Nous preus del Servei de Restaurant pedagògic

El Cicle Formatiu de Cuina ofereix un servei de restaurant pedagògic a uns preus molt ajustats


Horari del restaurant:
  • Dimecres a partir de les 14:00. Menú preparat pels alumnes de 2n curs.
  • Divendres a partir de les 14:00. Menú preparat pels alumnes de 1r curs.
Departament de cuina de l'Institut J. Bau, febrer 2013.




 

Estudis: L'orientació acadèmica i professional dels nostres fills

Què volen estudiar? On? Per què?


Un dels temes que desperta més interès de les mares i dels pares és com enfocar el futur dels nostres fills, tenint en compte les seves preferències, les seves possibilitats…

L'AMPA, juntament amb l'Institut Joaqín Bau, han fet possibleque les famílies puguin accedir al lloc web UNPORTAL amb la finalitat de d'obtenir informació detallada de tots els estudis universitaris que poden cursar-se a les universitats catalanes, així com altra informació relacionada, com incorporació laboral dels graduats; taxes de rendiment, abandonament i graduació dels estudis, o, sobre qualitat docent de cada centre, d'acord amb la seva producció científica.


Aquest web conté totes les dades actualment disponibles dels tres eixos fonamentals de formació per als nostres fills:
  • La universitat
  • La FP de grau superior
  • La FP de grau mitjà
Cerca la teva universitat per estudi, nota de tall, branca de coneixement, província, població, ...

Troba qualsevol cicle formatiu de grau mitjà o superior que s'imparteixi a Catalunya, per formació professional, ensenyaments artístics o esportius, província, població, ...

Us animem a que, juntament amb els vostres fills, us endinseu en aquest món d'informació permanentment actualitzada per coneixer les possibilitats que ofereix la educació superior a Catalunya.




Si sou socis de l'ampa i necesiteu les claus per accedir a la informació restringida, les podeu demanr a ampa@iesbau.net.

La informació restringida permet comparar titulacions i tenir accés fins a 70 indicadors actualitzats dels més de 450 graus universitaris que s’imparteixen a les universitats públiques i privades de Catalunya, on es podrà consultar l'ocupació real dels graduats i les taxes d'abandonament i graduació dels estudis.

També permet accedir als webs de cicles formatius de grau superior (CFGS) i grau mitjà (CFGM), per consultar l'oferta i demanda de places, preus, horaris i la inserció laboral dels graduats, comparar cicles diferents i saber el nombre de crèdits que convaliden si després es vol accedir a la universitat.




Manifest aturem la sentència del tribunal Suprem contra l'escola en català

Manifest per ser llegit a les concentracions d’Escola en Català el proper 28 d’abril de 2012, convocades per aturar la sentència del Tribunal Suprem contra el català com la llengua vehicular de l’escola catalana


El català ha estat una llengua perseguida en nombrosos períodes de la nostra història. Tot i així la voluntat i perseverança de generacions i generacions de catalans i catalanes han fet perviure una llengua mil·lenària com la nostra.

En els darrers anys, una de les eines que ha permès recuperar al català el seu prestigi i el seu ús social i cultural ha estat el sistema d’immersió lingüística, un model que al llarg de tres dècades ha rebut el reconeixement internacional de la UNESCO i l’aval de la Unió Europea, entre altres organismes. Aquest model és una peça bàsica i irrenunciable per a la recuperació de la llengua catalana i per al manteniment de la cohesió social.

Una vegada més, forces polítiques i judicials de l'estat espanyol ataquen i sentencien el català i el sistema d'immersió lingüística. Les sentències judicials per imposar el castellà en l’ensenyament, igual com es va fer durant la dictadura franquista, tenen com a objectiu destruir la llengua catalana, el principal fonament de la nació catalana.

Pretenen trencar el consens social creat al voltant de la nostra llengua pròpia, acabar amb el model lingüístic escolar, judicialitzar la política lingüística i marginar el català com a llengua vehicular comuna i de relació del sistema educatiu.


Per la dignitat de la nostra nació , de la nostra llengua, de la nostra memòria, avui ens manifestem amb contundència, i diem ben alt i ben clar que:

1. Exigim que s’aturin les sentències judicials contra el català com la llengua vehicular de l’escola catalana, perquè no les acatarem.

2. Exigim al Parlament de Catalunya que blindi per Llei el català com a única llengua vehicular de l’ensenyament, aprovant la proposició de Llei
presentada per l’Associació Escola en català que ja ha rebut el suport de desenes de milers de signatures.

3. Constatem que la dominació política d’Espanya envers Catalunya i els Països Catalans té per objectiu acabar amb la llengua i la nació catalanes. Demanem, en conseqüència, al poble de Catalunya i al Parlament de Catalunya que iniciem ja la transició a la independència nacional, per proclamar la independència el més aviat possible i poder normalitzar definitivament la llengua i la cultura catalanes.

Visca la llengua catalana, Visca l’Escola en Català!
www.escolaencatala.cat



271 al 296 de 296
12345678910
Comandes de llibres

Enllaços


Notícies recents

Assemblea General Ordinària de l'AFA curs 2022-23

"Eines pràctiques contra l'assetjament escolar"

Talent Jove 22-23. Física i Matemàtiques per a estudiants de Batxillerat

Formació salut mental infanto-juvenil per familiars

XERRADA ONLINE: Com acompanyar la sexualitat dels i les adolescents

PORTES OBERTES ESO

Convocatòria del concurs de la portada de l'anuari 2021/2022

NOVA DATA: TAST DE VINS BLANCS

UN VIATGE DE BLANCS... 5 BLANCS 5 TAPES

Xerrada informativa sobre el web UNPORTAL

Xerrada: EL COS, ADOLESCÈNCIA, FACTORS DE RISC I MITES EN L'ALIMENTACIÓ

Taller Webinar: Acompanyar la sexualitat dels i les adolescents. A càrrec d'Anna Salvia

Curs de torrons i dolços de Nadal

Assemblea General Ordinària de l'AFA

Acte d'entrega d'orles als alumnes de l'Institut Dertosa 2020-2021

WEBINAR: Gestió de casos COVID-19 als Centres Educatius

BASES DEL CONCURS DE DISSENY DE LA PORTADA ANUARI 2020/2021

Lloguer de guixetes ESO/BAT

Reunions informativa amb les famílies

Es constitueix la Fundació Privada Estudis Internacionals Dertosa per fomentar un Batxillerat Internacional basat en el rigor acadèmic i en el desenvolupament personal de l'alumnat

Calendari escolar curs 2020-2021

Acte de lliurament de diplomes d'excel·lents i matrícules

Lliurament dels I premis Paco Sorolla de Treballs de recerca

Retorn i compra de llibres i llicències Iddink

COMUNICAT: Festa de Graduació

Termini matrícula PAU: 15 maig - 15 juny

Resolució normes preinscripció i matrícula 2020-2021

Material divulgatiu SC Salut - Coronavirus SARS-CoV-2

Els premis Paco Sorolla pretenen honrar la seua figura i fomentar recerca i coneixement

Taller de cuina: Plats amb carxofa

COMUNICAT: Anuari Festa de Graduació

L'Institut Dertosa ofertarà el Batxillerat Internacional a partir del proper curs 2020-21

Dimecres 22, no hi haurà activitat a l'Institut Dertosa

Fira de l'estudiant

Tallers de cuina: torrons, postres i aperitius de Nadal

Assemblea General Ordinària de l'AFA curs 2019-20

L'Institut Dertosa introduïx la iniciació a l'skate a l'educació física dels cursos d'ESO

Anna Carbó, guanyadora del 1r Premi de batxillerat en bioètica de la Fundació Víctor Grífols i Lucas

Taller de cuina: elaboració de panellets

Vaga general estudiantil

27 de setembre, vaga general estudiants

Comanda i recollida de claus de guixetes

Carta de benvinguda

Horari inici de curs 2019-2020

Llistat de llibres curs 2019-2020

Simula la teva comanda de llibres a Iddink

Ja tinc el resultat de les PAU. I ara què?

Vídeo promocional del centre - Optativa d'alemany

Alumnes de 4rt d'ESO han guanyat el Premi Territorial de Ficcions 2019

PREINSCRIPCIÓ DE BATXILLERAT

ACEPTAR
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de Cookies